فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی ایران - سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1401)

مجله مطالعات اجتماعی ایران
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد جعفری، سید حسین سراج زاده*، ابراهیم توفیق صفحات 3-26
    از منظر گفتمان فرهنگی امنیت مدار، فرهنگ برای حکومت اهمیت راهبردی دارد، چون با امنیت و توسعه جامعه پیوند خورده است. از این نظر، مهندسی فرهنگی برای خلق ملتی یک پارچه اساسی است. ملتی که توانایی احیای تمدن نوین اسلامی در آینده را داشته باشد. اساسا، این گفتمان اعضای جمعیت را به صورت ماده خامی برای ملت-سازی می بیند و اگر چنین چیزی در افراد به چشم نخورد مایه نگرانی خواهد بود. ذیل این گفتمان، دستگاه سیاستگذاری فرهنگی سازوکار مناسبی برای تبدیل افراد به سوژه های منقاد است. در پژوهش حاضر، روش تبارشناسی برای فهم شرایطی به کار می رود که شکل گیری این گفتمان را ممکن کرده است. یافته ها حاکی از آن هستند که شکست دولت در خلق سوژه های منقاد به غلبه یک رویکرد محافظه کار در سیاستگذاری فرهنگی منجر می شود. به صورت ساختاری، توانایی دولت برای خلق سوژه های مطلوب، به ظرفیت آن برای تامین رفاه شهروندان بستگی دارد؛ اما در دوران پس از جنگ، اصلاحات اقتصادی مبتنی بر تعدیل ساختاری و پایبندی دولت به پس کشیدن از سیاست اجتماعی، به طرد اجتماعی گسترده منتهی شد. در نتیجه، توانایی سوژه سازی دولت به شدت تضعیف شد. در این شرایط، واقعیت اجتماعی به چشم نخبگان سیاست گذار به صورت تهدید دیده شد. در مواجهه با این تهدید، تمایل دولت برای امنیتی سازی و پلیسی سازی سیاستگذاری فرهنگی افزایش یافت.
    کلیدواژگان: فرهنگ، امنیت، ایدئولوژی، تعدیل ساختاری و اصلاحات
  • کرم حبیب پور گتابی*، ندا عطاالهی صفحات 27-53
    تحولات ساختاری و ارزشی ایجادشده در جامعه، مناسبات درونی خانواده ازجمله نحوه مواجهه و مناسبات نسلی با سالمندان را دستخوش تغییر کرده است. با ابتنای بر این جریان، پژوهش حاضر به توصیف عمیق تجارب سالمندان از طردشدگی در روابط خانوادگی می پردازد. این پژوهش با روش شناسی کیفی، روش پدیدارشناسی توصیفی، روش نمونه گیری هدفمند با استراتژی حداکثر تغییرات و تکنیک مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با 12 نفر از زنان و مردان سالمند 60 سال و بالاتر شهر کرج انجام گرفت و مصاحبه ها با استراتژی پیشنهادی کولایزی تحلیل شدند. نتایج حاصل از تحلیل تجارب زیسته سالمندان از طردشدگی در روابط خانوادگی، در چهار تم نوظهور شامل «احساس حذف شدگی»، «تنهایی و فقدان حک شدگی اجتماعی»، «زندگی با استیگمای (داغ ننگ) سنی» و «رنج بردن و ترس از سربارشدن» به دست آمد. پدیده محوری تحقیق که دلالت بر ذات فراگیر تجربه طرد سالمندان در روابط خانوادگی دارد، سالمندی و بازتولید طرد بود که حاکی از آن است که طردشدگی سالمندان یک کلیت با مجموعه ای از عناصر متداخل و با رابطه دیالکتیک و سیال است که طردشدگی در یکی از ابعاد آن، سبب طردشدگی در سایر ابعاد هم می شود.
    کلیدواژگان: سالمندان، طردشدگی، کیفیت زندگی، سلامت اجتماعی، روابط خانوادگی
  • جبار رحمانی* صفحات 55-76
    پیاده روی زیارت اربعین یکی از پدیده های بزرگی است که در سال های اخیر در جهان شیعی رواج یافته و منجر به تحول گسترده ای در سیاست های آیینی در جامعه ایران شده است. در دهه اخیر شاهد روند بسیار سریع رشد مشارکت مردم در این آیین  را شاهد هستیم، به همین سبب، از یکسو توسط حکومت به یکی از نقاط کلیدی نمایش موفقیت ها و مشروعیت  آن تبدیل شده و از سوی دیگر از جانب منتقدان به عرصه ای برای نقدهای اقتصاد سیاسی دین در ایران بدل شده است. از این رو چالشی عمیق میان روایت های مختلف در تحلیل و ارزیابی این پدیده در رسانه های علمی و عمومی کشور جاری است.در این مقاله تلاش شده با توجه به تجربه های زیسته و مشارکت در همایش ها و نشست های مختلف درباره این آیین و همچنین بررسی همه مقالات علمی فارسی در این باره و رجوع به سایر منابع  مکتوب موجود، به الگوهای اصلی بازنمایی این رویداد آیینی پرداخته شود. برای این کار از مفاهیم اتوپیا، ایدیولوژی و هترتوپیا استفاده شده است.نتایج این پژوهش بر آنست که دو گفتمان اصلی و غالب را می توان مورد بازشناسی قرار داد: گفتمانی که می توان آن را متعلق به جبهه انقلاب و معتقدان به انقلاب اسلامی و حکومت دانست. این گفتمان تلاش کرده در این واقعه، اتوپیاهای و آرمانهای خودش را جستجو کند و در نهایت با نوعی شبیه سازی ضمنی میان آن اتوپیا و مدعیات گفتمان حکومتی در ایران از آن به مثابه ایدیولوژی ای برای مشروعیت بخشی به این نظم سیاسی استفاده کند و نشان بدهد این آیین بزرگ دقیقا در امتداد گفتمان انقلاب اسلامی (یا موازی با آن) است. از سوی دیگر، منتقدان با نگاهی وارونه سعی دارند همه دستکاری های سیاسی در واقعیت ها را در نمونه این آیین نشان بدهند و ناکارآمدی های بنیادین نظم سیاسی را از خلال  آن به نقد بکشند. به همین سبب آن را به مثابه هترتوپیایی برای نقد وضع موجود در نظر گرفته اند. هرچند گفتمان های فرعی دیگری نیز می توان در کنار این دو گفتمان اصلی مطرح کرد. اما انها بازنمایی رسانه ای خاصی نداشته اند.
    کلیدواژگان: پیاده روی اربعین، زیارت اربعین، اتوپیا، ایدیولوژی، هترتوپیا، سیاست ایران
  • حنانه سادات صادقی، فاطمه ترابی*، حسن عینی، زیناب، محمود قاضی طباطبایی، محمد حیدرزاده صفحات 77-106

    اگرچه ایران به اهداف برنامه ی اقدام برای کاهش میزان مرده زایی (12 مرده زایی یا کمتر به ازای 1000 تولد تا سال 2030) در سطح ملی دست یافته است، اما هنوز نابرابری های زمینه ای (اجتماعی-اقتصادی و جغرافیایی) قابل توجهی در مرده زایی وجود دارد. هدف این مطالعه تبیین تلاقی نابرابری های زمینه ای در مرده زایی، با استفاده از رویکرد تلاقی است که مک گیببون در زمینه حق دسترسی به مراقبت های بهداشتی، مطرح می کند. در این مطالعه از داده های سامانه ایمان وزرات بهداشت برای بازه ی زمانی 1392 تا 1399 استفاده شده است. شاخص های استخراج شده از این مطالعه نشان دادند مادرانی که همزمان چندین محرومیت را تجربه می کنند (مثل مادران غیرایرانی که در منطقه پنج جغرافیایی (شرق کشور) زایمان می کنند، یا مادران فاقد بیمه ی بالای 45 سال) در مقایسه با همتایان برخودار خود با شدت بیشتری مرده زایی را تجربه می کنند. بر اساس نتایج بدست آمده، تلاقی سه حوزه ی تعیین کننده های اجتماعی سلامت (تحصیلات، نوع بیمارستان و نوع بیمه)، ایسم ها (ملیت و سن مادر) و بستر جغرافیایی-مکانی (شهری-روستایی، منطقه جغرافیایی محل زایمان) می توانند با یکدیگر هم افزایی ایجاد کنند و باعث شوند که گروه هایی از مادران که از آسیب پذیرترین اقشار جامعه هستند، بیشتر مورد نابرابری قرار گیرند. پیشنهاد سیاستی این مطالعه، کاهش نابرابری در مرده زایی، با در نظر گرفتن تلاقی نابرابری ها، به جای در نظرگرفتن محورهای منفرد نابرابری است.

    کلیدواژگان: نابرابری، تلاقی (اینترسکشنالیتی)، مرده زایی، ایران
  • فاطمه غلامی، مریم قاضی نژاد*، سهیلا صادقی صفحات 107-131
    این پژوهش درصدد است که تجربه ی زیسته زنان فروشنده شاغل در مراکز خرید جدید را شرح دهد و به دلالت های معنایی آن دست یابد. پاساژها و مال ها طی سال های اخیر، در کلانشهرهایی همچون تهران گسترش یافته و اشکالی از فرهنگ مصرفی در جامعه و نیز، کار غیررسمی و زنانه شدن نیروی کار و چالش های آن را به نمایش می گذارند. پژوهش حاضر با روش نظریه زمینه ای به انجام رسیده است. برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری هدفمند با حداکثر تنوع و برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساخت یافته استفاده شده است. در نمونه پژوهش، 30 نفر از زنان فروشنده شاغل در مراکز خرید مشارکت داشته اند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که زمینه ها و شرایط علی همچون خودگردانی اقتصادی، دسترسی آسان به شغل فروشندگی، زنانه بودن محیط کار، فرصتی برای دیده شدن و بازتعریف هویت زنانه در واکاوی تجربه زیسته زنان شاغل، نقش داشته اند. در این میان، نادیده گرفتن قوانین کار، بدن های کار شامل، بدن نمایشی (تحمیل کدهای پوششی و آرایشی و الگوی مدل - فروشنده) و بدن مراقبتی، خوشرویی تصنعی، و عقلانیت مشتری مداری به عنوان راهبردها و علاقه مندی به شغل فروشندگی به عنوان شرایط مداخله گر عمل می کنند. بر اساس مطالعه ی حاضر، تجربه ی زیسته زنان فروشنده در مراکز خرید، تن دادن به فرودستی، شخصیت شناسی، و از خود بیگانگی را در پی داشته است. مقوله ی هسته نیز به «فروشندگی به مثابه بهره کشی»، دلالت دارد.
    کلیدواژگان: مراکز خرید، زنان فروشنده، بهره کشی، خوشرویی تصنعی
  • مازیار نیکدل کلاشمی*، حسن چاوشیان، محمدمهدی رحمتی صفحات 133-156

    مقاله حاضر بر اساس پژوهشی با رویکرد کیفی، به مطالعه دین داری و دنیوی شدن در میان پسران 18-17 ساله در شهر صومعه سرا می پردازد. این مطالعه  در صدد آن است تا دریابد افراد چه تفسیری از دین دارند و سازوکار شکل گیری دین داری آنان چگونه است. هم چنین، این مطالعه بر آن است تا به بازبینی دنیوی شدن در میان آنان بپردازد. برای انجام این مطالعه، از حوزه های نظری معاصر در جامعه شناسی دین و روش کدگذاری مضمونی استفاده شده است. چهارچوب مفهومی این مطالعه برگرفته از رویکردهای نظری رابرت بلا و مردیت مگوایر در حوزه دین است. داده های پژوهش با استفاده از تکنیک مصاحبه عمیق و نیمه ساخت یافته در میان پانزده نفر از جوانان - عمدتا دانش آموز- و با روش نمونه گیری در دسترس گردآوری شده است. یافته های پژوهش نشان دهنده آن است که بسیاری از دانش آموزان تفسیری شخصی از معنویت دارند و شکل دین داری آن ها به صورت رسمی نیست. هم چنین، دنیوی شدن در میان آنان در دو سطح فریضه های عملی و سطح شناختی مشهود است.

    کلیدواژگان: تجربه های دینی، شکل های دین داری، کردوکارهای دینی، کدگذاری مضمونی
|
  • Ahmad Jafari, Seyed Hosein Serajzadeh *, Ebrahim Towfigh Pages 3-26
    From the perspective of the security-oriented cultural discourse, culture has strategic importance for governance, because it is linked to security and development of society. From this point of view, cultural engineering is essential for creating a unified nation. A nation that is capable of reviving the Islamic civilization. Basically, this discourse sees the population as a raw material for nation-building and it will be a cause for concern if they are not. According to this discourse, the cultural policy is the most effective apparatus for turning people into subjugated individuals. In this research, genealogical methods have been used to understand the conditions that led to the formation of the discourse. The findings suggest that the failure of government in creating subjugated subjects leads to the dominance of a conservative approach to the cultural policy. Structurally, the ability of the government to create desirable subjects depends on the government's capacity to provide welfare to citizens. But in the post-war era, the economic reforms based on structural adjustment and the government's obligation to withdrawal of social policy led to widespread social exclusion. As a result, the subjectizing capacity of the state weakened drastically. Under these circumstances, social reality is seen as a threat to the eyes of the policy-making elite, resulting in intensifying the government's tendency to securitize and policing cultural policy to stand up to the threat.
    Keywords: Cultural, Security, ideology, structural adjustment, Reforms
  • Karam Habibpour Gatabi *, Neda Ataollahi Pages 27-53
    Structural and value changes in the society had strong impacts on internal relations of the family including the relations with the elderly within the family. Considering the ever-increasing growth of the elderly population, paying attention to their quality of life (including exclusion) is one of the basic factors in their social health. This paper aims at describing and interpreting the elderly experiences of exclusion in family relationships. As far as research method is concerned, as a qualitative research the paper has adopted descriptive phenomenology method. Successively, targeted sampling method with maximum variation strategy has been used for selecting 12 elderly men and women of 60 years and older in Karaj city. They are interviewed according to semi-structured in-depth interview technique; and the interviews were analyzed by Colaizzi strategy.As a result, exclusion was understood as four emerging themes including "feeling of being remove", "loneliness and lack of social embededness", "living with age stigma" and "suffering and fear of being burdened". The research results emphasized on the the comprehensive essence of the experience of exclusion of the elderly in family relationships. It shows that aging and reproduction of exclusion are related, and indicates that the exclusion of the elderly is a totality with a set of overlapping elements and dialectical and fluid relationships, in which exclusion in one dimension, causes exclusion in other dimensions as well.
    Keywords: Elderly, exclusion, Quality of Life, social health, family relations
  • Jabbar Rahmani * Pages 55-76
    Arbaeen pilgrimage walk is one great phenomenon that has become popular in the Shia world in recent years and has led to a vast transformation in religious policies in Iranian society. We are witnessing a very rapid trend in the growth of people's participation in this ritual during last decade. On the one hand, the government has turned its legitimacy into one of the key points of showing successes, and on the other hand, critics have turned it into an arena for criticism of political economy in Iran. Therefore, there is a deep challenge between different narratives in the analysis and evaluation of this phenomenon in the scientific and public media of the country.In this article, an attempt has been made to find out the main patterns of representation of this event, taking into account the lived experiences and participation in various conferences and meetings about this ritual, as well as reading almost all the scientific articles published in Farsi and referring to the available book sources. For this purpose, the concepts of utopia, ideology and heterotopia have been used to be able to analyze the relationship between existing discourses and the power and order.The results of this research are based on the fact that two main and dominant discourses can be recognized: the discourse that can be considered  as the believers in the Islamic revolution and the government, tried to search for their own utopias and ideals in this event and Finally, with a kind of implicit simulation between that utopia and the claims of governmental discourse in Iran, use it as an ideology to legitimize this political order and show that this great ritual is exactly along the discourse of the Islamic Revolution. On the other hand, the critics, with an upside-down view, try to show all the political manipulations of the facts in the example of this ritual and criticize the fundamental inefficiencies of the political order through this ritual. For this reason, it has been used as a heterotopia to criticize the existing situation. However, other sub-discourses can be raised next to these two main discourses. But they have not had a special media representation.
    Keywords: Arbaeen Walk, Arbaeen pilgrimage, utopia, ideology, Heterotopia, Iranian politics
  • Hananeh Sadeghi, Fatemeh Torabi *, Hassan Eini-Zinab, Mahmoud Ghazi Tabatabaei, Heidarzadeh Mohammad Pages 77-106

    Although Iran has achieved stillbirth target of Every Newborn Action Plan (≤12 stillbirths per 1000 total births by 2030) at national level, there are still notable contextual inequalities (spatial and socioeconomic) in stillbirth. The purpose of this study is to explain the inequality in stillbirth, using the intersectionality approach that McGibbon proposes in the field of the right to access health care. We used the Iranian Maternal and Neonatal Network (IMAN) for the period of 2013-2020. The indicators extracted from this study showed that mothers who experience several disadvantages at the same time (like non-Iranian mothers who gave birth in the fifth geographic region of Iran (the east), or uninsured mothers over 45 years), experience stillbirth more frequently compared to their counterparts. We came to this conclusion that the intersection of three areas of social determinants of health (maternal education level, type of hospital, type of insurance), the isms (nationality and maternal age) and geographic or spatial contexts (urban-rural residency, the geographical area of birthplace) can create synergy with each other and cause some groups of mothers who belong to the most vulnerable strata of the society to be oppressed more. The main policy suggestion of this research is to reduce stillbirth by considering the intersection of inequalities instead of individual axes of inequality.

    Keywords: Inequality, intersectionality, stillbirth, Iran
  • Gholami Fatemeh, Maryam Ghazinejad *, Sohaila Sadeghifasaee Pages 107-131
    The present study intends to explore the lived experience of saleswomen working in new shopping centers and thereby achieve its semantic implications. Malls and shopping centers have expanded in megacities such as Tehran in recent years. This shows forms of consumer culture in society, as well as informal work and the feminization of the workforce and its challenges. This research has used qualitative grounded theory method. The Purposive sampling Methods with maximum variety was used to gather the samples. Additionally semi-structured interviews were used to gather the data. 30 saleswomen working in shopping centers participated in the research sampling.The results of the research show that causal factors such as economic autonomy, easy access to the sales job, femininity of the work environment, an opportunity to be seen and redefining the female identity, have played a role in explaining the lived experience of working women. Meanwhile, ignoring work rules, work bodies including؛ Exhibitive body (imposing clothing and makeup codes and saleswomen as a model), disciplinary body, faking kindness, and customer-oriented rationality act as intrusive strategies and conditions. According to the present study, the lived experience of saleswomen in shopping malls has resulted in accepting inferiority, and alienation. The Core category also implies "selling as exploitation".
    Keywords: Shopping center, Saleswomen, Lived Experience, Exploitation, faking kindness
  • Maziyar Nikdelkelashami *, Hassan Chavoshian, Mohammadmehdi Rahmati Pages 133-156

    This paper tries to give an account of religiosity as well as secularism among 17-18-year-old boys in the city of Soume'sara, Guilan Provinde, Iran from a qualitative perspective. This study intends to find out how people interpret religion and through what mechanisms the religiosity or secularism are formed and established among them. The conceptual framework of this study is derived from the theoretical approaches of Robert Bellah and Meredith McGuire in the field of religion. Research data has been collected using in-depth and semi-structured interview techniques among fifteen young people - mostly students- and by convenient sampling.The findings of the research show that many students have a personal interpretation of spirituality and their religiosity is not formal. Also, secularization among them is evident in practical life as well as cognitive levels.

    Keywords: Religious experiences, forms of religiosity, Religious practices, Thematic coding